EHBO-tips bij kleine ongevallen

13 januari 2023

Een ongeluk zit eigenlijk altijd in een klein hoekje. Nu weet jij als zorgprofessional als geen ander hoe je moet reageren als iemand iets overkomt. Je kent vast genoeg niet-Nurses die het hoofd minder koel kunnen houden in de onderstaande situaties. Deel deze blog daarom gerust met iedereen die het kan gebruiken! 

Eerste hulp bij kleine wonden 

Een wondje oplopen kan iedereen gebeuren. Belangrijk is dat je kleine wondjes (ook schaafwonden) uitspoelt met water. Dep de omgeving van de wond schoon met een ontsmettende vloeistof. Dek vervolgens de wond af met een gaasje of een pleister. Schaafwonden hoef je niet te verbinden, die kun je beter aan de lucht laten drogen. Het korstje dat erop komt is eigenlijk al een natuurlijke pleister en je wilt niet dat je gaasje plakt aan je wond! 

Help, mijn collega valt flauw! 

Als iemand flauwvalt kan dat verschillende oorzaken hebben. Een lage bloeddruk bijvoorbeeld of dat iemand schrikt na het zien van bloed. Diegene ziet vaak bleek en zweet veel. Merk je dat iemand flauwvalt? Zorg er dan voor dat diegene voorzichtig gaat liggen. Laat het slachtoffer minstens 10 minuten bijkomen. Zorg voor frisse lucht en maak knellende kleding los. Geef pas wat eten en drinken zodra hij of zij helemaal weer bij kennis is.  

Tips voor een bloedneus 

Een bloedneus kan ontstaan na het stoten van de neus, maar kan ook spontaan ontstaan. Laat het slachtoffer de neus goed snuiten en zorg dat het slachtoffer voorover buigt. Doe je dat niet, dan loopt het bloed de keel in. Knijp met duim en wijsvinger het zachte deel van de neus ongeveer 10 minuten dicht. Iets kouds in de nek (een washandje bijvoorbeeld) kan ook helpen. Blijft de neus bloeden? Breng degene met de bloedneus dan naar de huisartsenpost.   

Eerste hulp bij brandwonden 

Brandwonden moeten zo snel mogelijk behandeld worden om de kans op verergering te verkleinen. Een brandwond brand vaak nog door. Verwijder zoveel mogelijk de kleding op de plek van de brandwond. Koel de brandwond minstens 10 minuten met bij voorkeur lauwwarm stromend water. Smeer niets op blaren en/of op een zwarte of grauwwitte huid. Dek de brandwond zo steriel en schoon mogelijk af, bijvoorbeeld met plastic huishoudfolie.  

Ben je na het lezen van deze tips benieuwd naar nog meer handige EHBO-tips? Klik dan hier!